In deze blog laat ik zien hoe je met een simpele mindmap van je eigenschappen jezelf beter leert kennen. En hoe social media jouw zelfkennis kan helpen groeien.

Hoe breng je jouw eigenschappen in kaart?

Vorige week begon ik aan Start from the Heart, een gratis Masterclass van Marijke de Ruijter voor beginnende ondernemers. Echt de moeite waard. Om te ondernemen moet je eerst jezelf onder de loep nemen. Om wat zelfkennis in kaart te brengen moest ik mijn eigenschappen benoemen. Dat vond ik best lastig. Eerlijk is eerlijk. Marijke gaf ons gelukkig de keus uit een heel arsenaal aan opties. Ik mocht er 10 uitkiezen. Dat vond ik heel moeilijk kiezen. In plaats daarvan schreef ik alle eigenschappen op die mij aanspraken en waarvan ik dacht dat ik ze bezat.

Verzamelen en elimineren

Voor de daarop volgende opdracht moesten we de gekozen eigenschappen elimineren tot 5. Oeps! Ik werd direct geconfronteerd met het gevolg van afwijken van het gebaande pad. Dat doe ik eigenlijk al heel mijn leven. Ik besef nu ik dit zit te tikken, dat ‘iets op mijn eigen manier willen doen’ ook een typische eigenschap is van mij!

Clusteren

Ik pakte het A4-tje met de gekozen eigenschappen voor mijn neus en arceerde met een gele markeerstift de belangrijkste. Maar dat waren er nog steeds veel meer dan 10. Ik begon wat overeenkomsten te zien. De eigenschappen die met elkaar hadden te maken schreef ik daarom in clusters op een nieuw A4tje rondom de kleine cirkel die ik voorstelde. Er gaan per dag bij mij heel wat lege vellen door, hoor. Mijn bureau ziet er dan ook vaak uit alsof er een orkaan is langs getrokken. Dat hoort voor mij bij het proces. Daar mag niemand aankomen.

 

eigenschappen_christel_zelfkennis

 

Per cluster 1 woord kiezen

Vervolgens koos ik uit elk cluster een aangeboren eigenschap. Want ik wil in mijn bedrijf met hart en ziel werken. Ik trok pijlen vanuit mijn naam naar buiten toe. En andersom, pijlen van buiten naar binnen, van de dingen die je bijvoorbeeld kunt aanleren of ontwikkelen. En voila, daar had ik ineens toch 5 eigenschappen.

 

Zelfkennis_5_eigenschappen_christel

Vraag anderen jou te beschrijven

Na de Masterclass besloot ik de hele cursus te doen. De modules zijn prettig opgebouwd,  het geeft me structuur en ik leer ervan. In de derde module gaf Marijke de tip om ook eens anderen te vragen naar mijn eigenschappen. Zo gezegd zo gedaan. Ik plaatste het volgende oproepje op mijn Facebookpagina.

 

Wie durft??? Please! Wie wil mij helpen? Wat vind je een typische eigenschap van mij? Maakt me niet uit of die positief of negatief is. Het is voor een cursus die ik volg. En ja je mag het gewoon hieronder neerzetten. Schaam mij nergens voor.

 

Spannende reacties

Heel spannend vond ik dat. Er kwamen in totaal 54 reacties op. Sommige kort, anderen lang. Ik las ze een aantal keer door en besloot ook hier weer een mindmap van te maken. Dit keer in kleur. Het resultaat maakt me oprecht blij. Het beeld dat anderen van mij hebben komt best goed overeen met het beeld wat ik van mezelf heb. Natuurlijk denkt niet iedereen zo over mij! Hoewel ik de meeste van mijn FB-vrienden ook in real life ken is het toch een beetje een scheef beeld. Aan de andere kant hadden ze ook heel anders kunnen reageren. Of helemaal niet.

 

zelfkennis_in_beeld_eigenschappen_christel_volgens_vrienden

 

Zelfkennis als gereedschap

Zoals het er nu uitziet zou ik bijna perfect zijn. LOL  Dat ben ik verre van. Bovendien zijn mijn vrienden natuurlijk ook niet helemaal objectief in hun beoordeling. Overdrijven is bijvoorbeeld niet benoemd als een van mijn eigenschappen, maar ik weet dat ik daar een handje van kan hebben. Al klinkt een eigenschap positief, dat hoeft hij niet te zijn. Wanneer het woordje ‘te’ voor staat, kan die eigenschap ineens wat minder fijne kanten vertonen. Je kunt bijvoorbeeld te open zijn, te empatisch of te bescheiden. Dus door er ‘te’ voor te zetten kun je je bewust worden van je eventuele valkuilen. Zelfkennis als gereedschap voor het leven is super handig.

Ken jezelf

Het is trouwens echt leuk om zo’n oproepje te doen. Ik ben erg nieuwsgierig naar jouw mindmap. En hoe goed is jouw zelfkennis? Voel je welkom om jouw mindmap foto te plaatsen op de Facebookpagina van Monkeyway. Houd je het liever wat meer privé, plaats hem dan op de besloten Monkeywaypagina. Maar als je jouw eigenschappen rechtstreeks in een reactie onder deze blog wilt zetten kan dat ook. Hoe goed ken jij jezelf?

Uitdaging voor jou

Met andere woorden: ik daag jou graag uit! Pak een vel papier, schrijf je naam in het midden en schrijf de eerste 10 eigenschappen op die in je opkomen. Roep daarna anderen op om jouw eigenschappen te benoemen. Op Facebook, Twitter of een ander social-mediakanaal. Maar maak voordat je gaat kijken naar de reacties van je vrienden wel eerst de mindmap met de eigenschappen die je al van jezelf kent. Daarna kun je ze vergelijken en zien hoeveel zelfkennis je hebt. Succes. En veel plezier natuurlijk!

Hartelijks,

Christel - Monkeywaygids

Monkeywaygids

Een spontane reactie op mijn blog waardeer ik enorm. Scroll voor reacties even door naar beneden.

Heb jij zelf iets indringends of bijzonders meegemaakt wat je met ons wilt delen? Of heb jij interesse om een Monkeywaytraject te doen met mij? Schrijf dan naar: christel@monkeyway.nl